Володіння нерухомістю – це вид підприємницької діяльності, що завжди лишается прибутковим. І якщо сьогодні декілька квартир можуть приносити гарний дохід, то на початку минулого століття багатії міркували масштабніше.

Вони будували для себе цілі прибуткові будинки. Їх багато у старому Києві. Поговоримо про будинок Шлейфера, що знаходиться за на розі Інститутської та Садової вулиць.

Архітектор Георгій Шлейфер досить цікава особистість. Вже в 29 років він переміг на конкурсі проектів монументальної будівлі Київської біржі. Це досягнення поставило його в один ряд із найзначнішими архітекторами міста. Але чоловіку було тісно в рамках однієї сфери, він зайнявся банківською справою. В період будівельної лихоманки Георргій Шлейфер, що одночасно був одним із керівників Київського кредитного товариства, і автором багатьох будинків, заробив гарні статки.

Георгій Шлейфер

Згодом він почав обирати проекти, займатись лише тим, що цікаво. Серед його проектів синагога Бродського, хмарочос Гінзбурга, готель «Континенталь», театр Соловцова.

Для себе знаний архітектор побудував комплекс, що складався із двох будинків. Один з них – двоповерховий, він створив для своєї родини. Там згодом оселилась дочка із чоловіком.  А поряд стояв п`ятиповерховий прибутковий будинок. Ці дві споруди мали окремі парадні входи. Великий дім був обладнаний ліфтом, розрахований на 20 квартир. Обидва дома сполучались на рівні 2 поверху.  У 1910 будинки були заселені.

Георгій Павлович жив у своє задоволення, збирав колекцію живопису. Його зібрання, власне, і зберігалось у двоповерховому домі архітектора. На першому поверсі були вітальня, кабінет, столова та спальня. Причому, у вітальні була скляна стеля, щоб підкреслити красу вишуканої художньої колекції Шлейфера.

Все змінилось з приходом більшовиків. Спершу в будинку розмістився штаб Комуністичної бригади особливого призначення. Коли у 1922 році штаб змінив свою адресу, будинок Шлейфера був переданий житловому кооперативу. Сам архітектор з родиною згодом переїхав до Франції. Цей дім став його останнім проектом у Києві.

Куди ж нині подівся невеликий двоповерховий будинок? Він і досі там, лише 1940 році над ним було добудовано три поверхи. Проект розробив інженер Беребен за допомогою Павла Альошина.

Під час Другої світової війни, у 10 квартирі таємно збирались учасники підпільної антифашистської організації «Арсеналець».

Тепер у домі одного з найбагатших київських архітекторів початку XX століття знаходяться квартири.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я