11.5 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Нефроптоз (опущення нирки) Що це за патологія і коли виникає

Що це за патологія і коли виникає

Нефроптоз або опущення нирки – це патологічний стан, при якому нирки стають більш рухливими та опускаються вниз на 2-3 хребці від свого природного положення. Захворювання впливає на нирковий кровообіг та викликає різні порушення функціональності нирок, у тому числі утворення конкрементів, пієлонефрит та інші проблеми.

Нефроптоз може розповсюджуватись на ліву, праву нирку або на обидва парних органа. Анатомічне відхилення нирок розвивається через низку причин, серед яких можна виокремити:

  • отримання механічних травм живота та попереку;
  • збільшення розміру нирок через розвиток пухлин, запальні процеси;
  • послаблення м’язового тонусу;
  • втрата еластичності сполучних тканин;
  • перенесення важких пологів;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • надмірне зниження маси тіла.

Як проявляє себе захворювання

Людина може відчути розвиток нефроптозу за наступними симптоматичними проявами:

  1. біль у попереку тягнучого або переймоподібного характеру, який підсилюється після фізичної активності;
  2. позиви до випорожнення сечового міхура стають частішими та болючішими;
  3. сеча змінює колір, вона темніє, а в ній можна виявити домішки крові;
  4. апетит знижується, можуть з’явитись розлади травлення – нудота, блювота.

Періодичне виникнення болю в області попереку є приводом для того, щоб звернутись до лікаря. Опущення нирки може прогресувати, тому не слід ігнорувати хворобу, щоб уникнути небезпечних ускладнень для здоров’я. Нефроптоз небезпечний розвитком супутніх хвороб – пієлонефриту, гідронефрозу, сечокам’яної хвороби, ниркової недостатності.

Як діагностують та лікують хворобу

При проведенні УЗД дослідження нирок в лежачому та стоячому положенні можна чітко виявити, що парні органи знаходяться в опущеному стані, відхилені від нормального анатомічного положення. На першій стадії розвитку хвороби можливо усунути опущення консервативними шляхами – уникнути фізичних навантажень, зміцнити м’язи, приймати медикаментозні засоби.

Однак терапевтичні засоби лише зупиняють прогресування опущення, а щоб повернути нирку у природне положення проводять оперативне втручання – нефропексію. Воно передбачає фіксацію нирки за допомогою спеціальної сітки з біологічного матеріалу. Таким чином, розташування нирки зміцнюється.

Оперативне втручання проводять лапароскопічним шляхом через невеликі проколи на череві. Це дозволяє уникнути суттєвого травмування тканин та рясної втрати крові, зменшити реабілітаційний період. Після операції пацієнт може бути виписаний на домашнє відновлення вже через 2-3 дні, загалом реабілітація триває приблизно 2-3 тижні. Ефективне виконання операції дає можливість назавжди позбутись від нефроптозу та повернутись до повноцінного життя.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак