2.6 C
Kyiv
Вівторок, 19 Березня, 2024

Біолог розповів, чим небезпечні морські водорості для людей

Спалахи розмноження синьо-зелених водоростей у прибережній зоні Чорного моря можуть свідчити про те, що навколишнє середовище знаходиться в небезпеці через біологічний баланс, який викликаний забрудненням водойм.

Про це стало ясно зі слів доктора біологічних наук Івана Русєва у Facebook.

«У пресі і на телебаченні шквал інформації про страшне «цвітіння» синьо-зелених водоростей в прибережній зоні Чорного моря. … Спеціально прибув до Одеси, щоб ознайомитися з ситуацією. Переконався: масове розмноження синьо-зелених водоростей та їх відтворення у величезних кількостях в Одеській затоці створило безпрецедентно небезпечну екологічну ситуацію як для самого водоймища, а також і для здоров’я людей», – говорить доктор.

За його словами, купання в період цвітіння синьо-зелених водоростей загрожує людині шкіряними захворюваннями. Також може бути свербіж, почервоніння слизової оболонки очей і носа, а в разі заковтування такої води можливе підвищення температури, болі в животі, нудота і блювота.

Крім цього, вчений говорить, що вживати рибу з цих водойм категорично не можна.

«Вживання забрудненої риби, а також молюсків призводить до виникнення алергічних, шлунково-кишкових, ракових захворювань і може призвести до генетичних змін у людському організмі на рівні мутагенних і тератогенних ефектів», – стверджує вчений.

Доктор каже, що синьо-зелені водорості небезпечні для здоров’я людини ще й тому, що виробляють так звану печінкову отруту – нодуларин.

«У малих концентраціях ця отрута водоростей викликає алергічні реакції. Водорості можуть бути особливо небезпечними для літніх людей і маленьких дітей», – уклав Русев.

Також у воді знаходяться небезпечні токсини, які виділяють синьо-зелені водрості. Вони можуть викликати хворобу Альцгеймера, хворобу Паркінсона і аміотрофічний бічний склероз (хвороба Лу Геріга). «Аналіз проб води, відібраних під час масового цвітіння синьо-зелених водоростей, показує, що вони можуть вивільняти значну кількість цього токсину, яка розноситься водними та повітряними середовищами в навколишнє середовище. Саме зараз такого типу токсин витає в повітрі над Одесою», – говорить Русєв.

Він нагадує, що спалахи розмноження синьо-зелених водоростей були помічені вченими-біологами у воді Сасикського лиману, коли його перетворили в закриту водойму. Тоді стали цвісти синьо-зелені водорості, а в селах, прилеглих до Сасика, почали реєструвати ріст дитячої захворюваності, алергічні та шлункові захворювання, зниження загального імунітету до вірусних і респіраторних захворювань.

Сьогодні ж, стверджує біолог, масові скупчення синьо-зелених водоростей поступово зникають, так як розкладаються і осідають на дні моря. Однак, розслаблятися не варто.

«Подібні удари можуть бути нанесені і по багатьох інших водоймах українського Причорномор’я і, перш за все, по таких повністю закритих лиманах, як Сасик, Хаджибейський та інші», – підсумовує він.

Раніше ми писали, що у Шотландії вчені знайшли штучні острови старші за Стоунхендж.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак