Сьогодні 33-я річниця страшної аварії на Чорнобильській АЕС. Це трагічна сторінка історії, про яку написано багато книг, статей, досліджень, знято фільмів. Колись квітуча, процвітаюча Прип’ять перетворилась на місто-привид. І прямо в центрі стояв великий, сучасний стадіон «Авангард», на якому так і не провели жодного матчу.

Місту потрібен стадіон

Футбольна команда Прип’яті називалась «Будівельник». Вона була створена на початку 1970-х. Всі спортсмени працювали на атомній станції. Ігри проводились на невеличкому стадіоні на околиці міста. Проте з часом рівень команди ріс, футболісти успішно виступали на районних та обласних турнірах. До кінця 80-х років старенького стадіону було вже недостатньо.

Було вирішено збудувати нову спортивну арену, в самому центрі міста. «Авангард» будували декілька років. У 1986 нарешті роботи були завершені. «Авагнард» мав велике поле, бігові доріжки, одну глядацьку трибуну під невеликим навісом. Перший ряд трибун знаходився на висоті 2 метри. «Будівельник» готувався зіграти перший матч на новому, сучасному стадіоні. 9 травня вони повинні були зустрітись з командою «Шахтар» з Олександрії. Урочисте відкриття було заплановане на 1 травня. До речі, тоді ж повинен був відкритись і парк атракціонів. Після вибуху це було одне із найбільш заражених радіацією місць в Прип’яті.

Збудований, але не відкритий

26 квітня стався сумнозвісний, фатальний вибух. Пізніше того ж дня, команда, як завжди, готувалась до гри. Раптом прямо на поле приземлився вертоліт. Звідти вийшли люди у спецформі. Вони повідомили, що матч не відбудеться. Жодний матч. Згодом почалась евакуація мешканців Прип’яті і всіх навколишніх сіл.

Під час ліквідації на спортивну арену сідали вертольоти. А потім прямо на полі влаштували метеорологічну станцію, яка контролювала радіаційний фон у місті.

Стан стадіону сьогодні

За більш ніж тридцять років, «Авангард» все ще нагадує стадіон. Так, на полі ростуть дерева та кущі. Трибуни виглядають ніби декорації до фільму про постапокаліпсис. Але безпомилково вгадується призначення цієї будівлі.

Місто пережило жахливу катастрофу. Стадіон «Авангард», що так і не запрацював, став своєрідним пам’ятником тому, як швидко плани та надії людей можуть бути повністю зруйнованими.

Автор: Марина Пєтушкова 

фото: Роман Пєтушков

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я