8.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Втрачений Київ. Історія першого “СПА” міста

Коли будете гуляти від метро Льва Толстого в сторону парку Шевченко, зверніть увагу на бізнес-центр із затишним подвір`ям. Сьогодні там знаходиться центральний офіс банку, проте до 1987 року там були, без перебільшення, легендарні Караваєвські бані.

Підприємcтво Міхельсона

У 1874 році успішний київський підприємець Фрідріх Міхельсон придбав ділянку землі на розі Льва Толстого та Пушкінської. До того часу він вже володів прибутковими будинками та заводами. Тож вирішив відкрити громадські бані. У 1875 році бізнесмен взяв у міської влади дозвіл на будівництво.

В той час, зазвичай, бані відкривали на березі ріки, щоб забезпечити заклад водою. Але Міхельсон не звик відступати перед складнощами. Під Великою Васильківською вулицею були прокладені дерев`яні труби до Троїцької площі. Там саме протікав один з притоків Либеді – Кловський струмок.

На самій ділянці було зведена двоповерхова будівля безпосередньо для бані, а пізніше з`явився трьох поверховий флігель. Заклад почав працювати у 1877 році.

СПА для всіх верств населення

На той час в Києві вже працювали декілька громадських бань. Проте заклад Міхельсона якісно вирізнявся між них.

Там були жіночі, чоловічі, номерні, «єврейські» бані, парові, басейни, перукарня, буфет і пивна. В закладі існувала цінова диференціація, від першого до третього класу. Відвідувачі першого класу отримували доступ до окремих номерів з мармуровими ваннами та басейнами (коштувало 1,5 рублі), чи до персональних парилень (за 3 рублі). Другий клас називався «дворянські бані». Там можна було за 15 копійок отримати місце в загальній бані. А для простолюдинів існував третій клас. Гігієнічні процедури для них вартували 7 копійок.

Санітарна комісія Києва у 1887 році написала такий відгук: «Эта баня может служить образцом для всех остальных. Тут владелец не пожалел денег для обустройства не только пристойного, но даже роскошного. Комфортабельные номера, чистые ванны, прекрасная мебель. Бани Михельсона безусловно лучшие в Киеве».

До речі, в місті прижилась назва «Караваєвські бані». На честь відомого хірурга Володимира Караваєва. Лікар якраз в той час очолював медичний факультет в університеті святого Володимира. І у 1891 році з приводу 50-річчя університетської діяльності хірурга, площа та вулиця були названі на його честь.

Бані пережили революцію, дві світові війни. Вони працювали до 1980-х років.

Сучасний бізнес -центр

На їх місці був побудований бізнес-центр «Київ-Донбас».

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак