17.1 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Вчені знайшли в антарктичному снігу свіжий попіл наднової зірки

Вчені виявили у свіжому снігу на території Антарктиди надзвичайно рідкісний ізотоп залізо-60, який потрапив на Землю з міжзоряним пилом не більше 20 років тому. При цьому вищезазначений ізотоп міг з’явитися внаслідок спалаху наднової зірки не більше декількох мільйонів років назад.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Physics World.

У роботі, провідним автором якої виступив Домінік Коль з Австралійського національного університету, перевірялася ідея, що викиди при вибухах наднових продовжують потрапляти на Землю і сьогодні. Для цього автори зібрали близько 500 кілограм свіжого снігу поруч із німецькою станцією Конен, що знаходиться в декількох сотнях кілометрів від узбережжя Антарктики. Сніг транспортували у первинному вигляді до Німеччини, де його розтопили і провели мас-спектральний аналіз.

Вчені виявили приблизно 73 тисячі атомів заліза-60, що відповідає приблизно 1,2 атомам на квадратний сантиметр антарктичного снігу в рік. Походження всередині Сонячної системи виключене на основі порівняння з концентрацією магнію-53, який утворюється при реакціях із космічними променями — отримане відношення виявилося набагато вище очікуваного при подібному каналі утворення. Походження внаслідок земних ядерних випробувань схожим чином відкинуте через порівняння з ізотопом заліза-55, який виходить у відомих кількостях під час вибуху атомних бомб.

Таким чином, авторам дослідження вдалося виявити перше свідчення недавнього попадання речовини наднової на Землю. Вчені вважають, що відкриття важливе, оскільки показує, що як мінімум частина пилу в Місцевій міжзоряній хмарі, крізь яке Сонячна система рухається зі швидкістю в 26 кілометрів на секунду, породжена надновими.

Дослідники збираються перевірити цю гіпотезу, вимірявши концентрацію заліза-60 у старому снігу. Якщо гіпотеза правильна, то варто очікувати різкого підвищення приблизно 40-50 тисяч років тому, коли Сонце потрапило в Місцеву міжзоряну хмару.

Раніше астрономи знайшли першу потенційно населену планету.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак