10.4 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Вчені розгадали таємницю зелених айсбергів в Антарктиді

Вчені з Університету Вашингтона припускають, що загадковий зелений колір айсбергів в Антарктиді пояснюється присутністю великої кількості заліза у них.

Відповідну гіпотезу вчені описали у журналі Geophysical Research, — передає Громадське.

Раніше вважалося, що причиною зеленого забарвлення айсбергів є вуглець. Однак, група геофізиків і гляціологів, очолювана професором з Університету Вашингтона Стівом Уорреном, дійшла висновку, що льодовики мають такий колір через залізооксидні мінерали, які, ймовірно, походять з морських льодів.

«Якщо це дійсно так, ці багаті залізом айсберги можуть являти собою важливе джерело найважливішої поживної речовини для Південного океану, який оточує Антарктиду», — йдеться у матеріалі.

Водночас, вчені намагаються з’ясувати, звідки до айсбергів надходить залізо у Південному океані.

Зазначається, що лід з льодовиків є непрозорим і утворюється на поверхні Землі, в результаті ущільнення снігу, а морські льоди замерзають глибоко під водою і, як правило, прозорі.

Але, оскільки морські льоди повинні мати темно-синій колір, вченим довелося кілька років з’ясовувати, яка речовина формує характерний смарагдовий відтінок. Уоррен і його команда припускають, що ця речовина — саме мінерали оксиду заліза, які утворилися внаслідок руйнування корінної породи.

Оскільки наукове дослідження вимагає більше фактичної інформації, Стів Уоррен заявив, що вони збираються повернутися на шельфовий льодовик у Східній Антарктиді, щоб знайти нові льодовики зеленого кольору.

Нагадаємо, в Антарктиді виявили унікальних риб з антифризом у крові.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак