9.5 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Вчені назвали нову причину вимирання неандертальців

Французькі вчені пов’язали вимирання неандертальців зі зниженням народжуваності.

Про це повідомляє Еспресо з посиланям на Plos One.

Французькі дослідники висунули нову теорію зникнення древніх гомінідів. На їхню думку, причину вимирання неандертальців варто шукати в зниженні народжуваності.

Фахівці розрахували, що при зниженні народжуваності у неандертальців на 2,7% можна очікувати їх повного вимирання через 10 тисяч років. Спад народжуваності на 5 і 8% приводив до вимирання через 6000 і 4000 років відповідно.

Висновки вчені зробили на основі даних комп’ютерної моделі, яка показала, які зміни мають відбутися серед неандертальців, щоб їх чисельність впала нижче 5000 особин.

“Ми показуємо, що в довгостроковій перспективі незначна зміна рівня народжуваності у молодих жінок могла істотно позначитися на швидкості росту популяції в її довгостроковому виживанні”, – пишуть дослідники.

При цьому вчені не можуть відповісти на питання про первісну причину спаду народжуваності. Однією з найбільш правдоподібних версій вони вважають брак продовольства в умовах конкуренції з предками сучасних людей. Також не можна виключати, що до зниження народжуваності могла привести гібридизація – змішування з homo sapiens.

Раніше вчені виявили слід ноги неандертальця.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак