15.9 C
Kyiv
Вівторок, 16 Квітня, 2024

У Єгипті завершили 9-річну реставрацію гробниці Тутанхамона

У Єгипті закінчили процес дев’ятирічної реставрації гробниці Тутанхамона — спеціалісти видаляли подряпини, потертості та плями, що утворювалися після візитів туристів і знімальних груп.

Упродовж 9 років з гробницею працювали експерти з Інституту збереження предметів мистецтва Гетті, — передає Громадське.

У приміщенні встановили нову систему вентиляції та бар’єри, аби туристи не торкалися малюнків. Оновили також оглядовий майданчик — це дозволить краще бачити інтер’єр гробниці.

Експерт інституту Гетті Сара Лардіоніс зазначила, що спеціалісти працювали над створення системи, яка «встоїть перед напливом відвідувачів і водночас мінімально вплине на самі археологічні експонати».

«Ні до підлоги, ні до стелі, ні до стін нічого не можна було прикріплювати, тому всі конструкції повинні були триматися під власною вагою, аби не завдавати шкоди історично значимим елементами», — сказала Сара.

Деякі коричневі плями прибрати команді не вдалося.

«Ми ніяк не могли їх безпечно прибрати», — сказала Ларі Вонг, яка також працювала над реставрацією

Згодом вони зрозуміли, що плями на деяких малюнках є органічними утвореннями, що з часом злилися з фарбою. Їх не прибирали, вирішивши, що вони «не становлять загрози».

Під час рестраврації також знайшли підказки, які свідчать про те, що Тутанхамона ховали поспіхом, можливо, його смерть була відносно неочікуваною. Можливо, єгиптяти використали гробницю, яка лише будувалася, та швидко підготували її до поховання.

Успальницю Тутанхамона знайшли у 1922 році британські дослідники Говард Картер і Джордж Герберт. Це єдине поховання епохи Нового царства (1550 – 1069 до н. е.), яке знайшли практично цілим. Більшість експонатів з усипальниці нині зберігають у музеї в Каїні, утім у гробниці туристи можуть побачити мумію самого Тутанхамона, lдерев’яну домовину, саркофаг, а також малюнки про його смерть і життя.

Нагадаємо, старовинний єгипетський папірус продали на аукціоні за €1,35 мільйонів.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак