14.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

У Microsoft віртуальну реальність адаптували для людей із порушеннями зору

Розробники компанії Microsoft створили набір функцій для шоломів віртуальної реальності для користувачів із порушеннями зору, щоб полегшити сприйняття віртуального світу.

Як повідомляється на сайті компанії, набір включає в себе 14 функцій, в тому числі підвищення контрасту і виділення країв, а також звукову анотацію об’єктів і дій.

Серійні VR-шоломи дозволяють сприймати віртуальний світ двома способами — через зір і слух. При цьому звуковий супровід у віртуальній реальності є допоміжним і не може замінити візуальний для користувачів, які мають серйозні порушення зору. Крім того, на відміну від звичайних операційних систем, програмне забезпечення шоломів віртуальної реальності не підтримує спеціальні функції для людей з інвалідністю.

Розробники під керівництвом Ендрю Вілсона з дослідницького підрозділу Microsoft створили алгоритм, що дозволяє використовувати допоміжні функції для людей з вадами зору зі звичайними програмами для VR-шоломів.

Дев’ять функцій реалізовані у вигляді плагіна, який можна використовувати з будь-якими додатками для шоломів HTC Vive. Ще п’ять функцій вимагають більш повної інтеграції з програмним забезпеченням.

Частина функцій, доступних у вигляді плагіна, дозволяють збільшувати зображення або проводити інші візуальні маніпуляції, наприклад, підвищувати яскравість і контраст, а також затемнювати периферійні частини поля зору. Інші ж використовують більш складні механізми і дозволяють, наприклад, виділяти контури об’єктів і зачитувати текст. Більш складні функції, які розробникам додатків необхідно інтегрувати самостійно, включають в себе розпізнавання об’єктів і зачитування змісту сцени, нанесення візуальних ліній, підсвічування певних об’єктів, а також перефарбування предметів різних кольорів, що знаходяться поруч.

Нагадаємо, раніше в Австралії студент створив додаток, який дозволить людям із порушеннями зору спостерігати за зірками.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак