14.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

У Київській області знайшли залишки житла, якому близько 800 років

У Вишгороді на території історико-культурного заповідника під час ремонту музейної будівлі поруч з нею виявили древнє житло гончара.

Житло часів Київської Русі обіцяють реконструювати вже до середини листопада, повідомляє Сегодня.

За словами археологів, унікальність знахідки в Вишгороді полягає в тому, що житло гончара — це єдиний в країні зразок будинку ремісника часів Київської Русі.

«Ми здогадувалися про те, що тут було житло гончара, адже в кількох метрах від нього знаходиться горн для випалювання кераміки. А за часів Русі тут був цілий квартал гончарів», — розповіла Влада Литовченко, директор заповідника.

Розкопки стародавнього житла почалися в середині травня, а на початку червня тут виявили кілька цікавих артефактів.

«На початковому етапі розкопок ми знайшли в землі дверний замок часів Русі, залишки рибальських снастей і пряжку, що підтвердило наші припущення про те, що знайдена споруда — саме житловий будинок», — розповів Дмитро Бібіков, керівник Вишгородської археологічної експедиції. Він також зазначив, що будиночок був побудований з дерев’яних дощок без фундаменту і був схожий на землянку.

«Житло гончара складається з декількох ярусів: нижній — це господарська кімната або льох, а верхній — приміщення з піччю. На жаль, вона провалилася в льох, і її тепер потрібно буде відновити», — зазначив Бібіков.

Під час археологічних досліджень були знайдені різні артефакти, наприклад, дитячі прикраси і навіть іграшки — десятки браслетів з візантійського скла різних кольорів і глиняний кінь з вершником.

Історики знайшли і речі, які, швидше за все, належали дружині господаря будинку — залишки прясел, за допомогою яких вона пряла нитки для пошиття одягу чоловіка й дітей. Від господаря будиночка залишилися залишки металевих інструментів і фрагменти виробів, які він виготовляв: горщики, миски. Незабаром дослідники встановлять, чим харчувалися мешканці будинку, адже під час дослідження були знайдені кістки тварин. А ось людських рештеків на місці розкопок не знайшли.

У заповіднику запевняють, що унікальна знахідка буде відновлена вже до кінця року і стане експонатом з історії Київської Русі.

Нагадаємо, на дні Північного моря знайшли сліди поселення древніх людей.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак