6.5 C
Kyiv
Вівторок, 19 Березня, 2024

У Києві відкрилася ретроспектива пейзажів видатного художника Івана Марчука

У Національному музеї «Київська картинна галерея» 15 січня відкрилася ретроспективна виставка «Земля моя — краса моя» впізнаваних пейзажів народного художника України, Івана Марчука.

На виставці представлено понад п’ять десятків полотен авторської техніки «пльонтанізм», які художник почав створювати з 1972 року. Шанувальникам майстер пропонує переглянути як хрестоматійні добре відомі твори, так і абсолютно нові, щойно створені. Нагадаємо, серія «Пейзаж» є одним з 13 творчих циклів відомого на увесь світ художника.

Іван Марчук 2

«Я полюбляю імпровізації, але картини доробляю до мікрона. Як музикант: він написав мелодію, а згодом її слід аранжувати, шліфувати. І нарешті всі приходять і вигукують: ох, яка картина, вже готова. Ні, кажу, тут потрібно ще намалювати зо дві тисячі деталей. Людина цього не бачить. Однак я ж бо бачу. Я шукаю довершеність, і якщо не вдається її досягти, мене охоплює дискомфорт. Це пекельна робота. Я пишу з величезною швидкістю: десятки мазків за секунду. Я працюю в надзвичайному екстазі. Лише в такому стані мені вдається довести роботу до того, аби на ній був мовби мій фірмовий знак, аби й без підпису було видно: це картина Марчука, і більше нічия», – розповідає про свою творчість Іван Марчук.

Іван Марчук 1

Іван Марчук — український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка, який у 2007 році потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності, що був укладений британською газетою «The Daily Telegraph». Окрім цього, Іван Марчук є членом наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі, яка прийняла його до лав «Золотої гільдії», що є першим випадком визнання українського художника інституцією такого рівня.

Виставку можна відвідати до 31 січня 2019 року. Національний музей «Київська картинна галерея», м. Київ, вул. Терещенківська, 9.

Нагадаємо, авторам муралів на «Осокорках» не заплатили гонорарів.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак