10.4 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

У березні в Києві почнуть реставрувати Софійський собор

Софійський собор у Києві продовжать реставрувати з 18 березня.

Про це повідомляють у Міністерстві культури України.

На першому ярусі в центральній частині Софійського собору планують відреставрувати та розкрити мозаїки, фрески та олійний живопис. Також мають модернізувати систему мікроклімату Собору, відремонтувати електроосвітлення, пожежну та охоронну сигналізації. На території також встановлять системи відеоспостереження.

У 2019-му році також проведуть археологічні дослідження раніше історичних фрагментів внутрішнього оздоблення Собор. Роботи будуть проводитись виключно у теплу пору року.

«На сьогодні експлуатація пам’ятки здійснюється у складних інженерно-геологічних і екологічних умовах, в умовах вібраційно-шумового навантаження, неконтрольованої сучасної забудови та небезпечної експлуатації сильно зношених інженерних мереж в місті-мегаполісі», – йдеться у повідомленні.

Софійський собор – пам’ятка архітектури ХІ століття, включена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під № 1 від України.

У Соборі збереглись сотні квадратних метрів фресок та мозаїк ХІ століття, що робить його однією з найунікальніших споруд Європи, зазначають у Мінкультури.

Раніше ІНФОЛАЙФ публікував матеріал про один з символів Києва – маєток Аршавського, більш відомий як «Дім невтішної вдови» 

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак