9.5 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Топ-8 книжок, написаних на основі реальних подій

ІНФОРМАТОР зібрав неймовірні біографічні оповіді, невигадані історії та пригоди, склавши список з вісьми книжок, написаних на основі реальних подій.

Пройти крізь стіни, Марина Абрамович

Її називають бабусею перфомансу. Автобіографія «Пройти крізь стіни» — особиста розповідь Марини про життя, сповнена страху, болю, виснаження, небезпеки та безкомпромісного прагнення розширювати межі емоційних і духовних досвідів.

Книжка може стати не лише ключем до розуміння художниці, а й новітнього мистецтва, історії постсоціалістичних країн і сучасності. Легенда перфомансу пережила бурю емоцій та потрясінь.

Історії творчого і бурхливого кохання, розпад країни, знущання і деструктивні експерименти… Проте досі лишається активною та відкритою до всього нового.

Наприклад, вона знімалася у кліпі гурту Antony and the Johnsons на пісню Cut the World. А також була обличчям рекламної компанії Givenchy у 2013-му разом з моделлю Кейт Мосс.

Результат пошуку зображень за запитом

Неймовірні. П’ятнадцять жінок,
які творили мистецтво та історію,
Бріджит Квінн

Історично жінки майже не мали місця у великому мистецькому каноні. Зважаючи на поступове зростання ролі фемінізму в сучасній культурі, авторка «Неймовірних» пропонує заповнити ці лакуни.

Захопливо, дотепно, а часом і доволі в’їдливо, американська дослідниця історії мистецтва Бріджит Квінн оповідає про життя і творчість 15 неймовірних художниць і мисткинь із різних країн та епох — від XVII століття і дотепер.

Це повчальна і вельми цікава книжка, доповнена репродукціями робіт, а також сучасними портретами героїнь розповідей, які створила надзвичайно популярна американська ілюстраторка Ліза Конгдон.

Результат пошуку зображень за запитом

Замах на мистецтво: арт-детектив, Григорій Козлов

Чому «Мона Ліза» стала суперзіркою? Кому було вигідно зробити з Ван Ґоґа геніального безумця? Як крадуть твори і як їх підроблюють? Думаєте, мистецтво святе? Аж ніяк — у ньому, як і в житті, є кров, піт, сльози та скандали.

Однак історія мистецтва воліє про це мовчати, зазвичай фокусуючись на законах естетики. Ця книга — чудова спроба пролити світло на таємниці мистецтва, де діє безліч інших чинників — від політичних до фінансових.

Про все це й про багато іншого ви дізнаєтесь із одинадцяти «справ» цього направду фундаментального і водночас захопливого арт-детективу.

Результат пошуку зображень за запитом

Я завжди писатиму у відповідь, Кейтлін Аліфіренка,
Мартіна Ґанда та Ліз Уелч

Роман засновано на реальній історії дружби американської дівчинки та африканського хлопчика. Їх познайомить випадок, що змінить долі підлітків. Усе почалося з домашнього завдання.

Вчителька попросила Кейтлін та її однокласників знайти друзів за листуванням з інших країн. Більшість обрали Європу, а Кейтлін написала до екзотичної африканської країні, про яку дівчина геть нічого не знала.

Її лист одержав Мартін із Зімбабве. Підлітки шість років листувалися через океан. Підтримуючи одне одного в біді та в радості, вони стали найкращими друзями.

У книжці Кейтлін і Мартін діляться спогадами про спільне дорослішання й про те, як цей досвід змінив їхні життя.

Пов’язане зображення

Татуювальник Аушвіцу, Гузер Морріс

Книжка, яка поєднує у собі історичний документ на реальну історію кохання, що пройшло випробування табором смерті. У 1942 році у концентраційному таборі «Аушвіц» зустріли одне одного Лалі Соколов та Гіта Фурман.

У неї стерлося татуювання з порядковим номером, він мав набити новий… Це було кохання з першого погляду. Молодим людям судилося пережити страшні випробування, розлуку й омріяне возз’єднання, яке переросло у 56 років щасливого подружнього життя.

Їхню історію кохання записала Гізер Морріс зі слів самого Лалі, з яким авторка випадково познайомилася 2003 року. Ця зустріч змінила долі обох.

Відчуваючи до Гізер довіру, літній чоловік наважився розповісти їй найпотаємніші подробиці свого життя під час Голокосту.

Результат пошуку зображень за запитом

Народжені бігати. Рух до безмежних
можливостей,
Крістофер Макдуґал

Дивовижна історія, що розпочала нову еру в культурі бігу. Прагнучи відродити мистецтво руху, з наукових лабораторій Гарварду автор вирушає в Північну Америку, до індіанського народу тараумара, представники якого без відпочинку долають навіть 80-кілометровий марафон.

Захопливі пригоди, описані в книжці, надихнуть на власні спортивні рекорди та переконають, що можливості людини — безмежні.

Результат пошуку зображень за запитом

Гірка правда про стосунки​​​​​, Ніл Штраус

Ніл Штраус досліджує питання, які чоловіки та жінки ставлять собі щодня: чи природно бути вірним одній людині все життя? Чи можуть альтернативи моногамії призвести до поліпшення стосунків і більшого щастя?

Що притягує нас до партнерів, яких ми вибираємо? Чи можемо ми зберегти пристрасть і романтику впродовж тривалого часу?

У пошуках відповідей на ці запитання автор побував у сучасних гаремах, у клініках, які лікують від сексуальної залежності, та передових наукових лабораторіях

Те, що він виявив, кардинально змінило уявлення автора про кохання, секс, стосунки і навіть себе самого. Ця книжка — не подорож, здійснена в журналістських цілях, а до болю чесна розповідь про життєві кризи, які звалилися на автора через власну поведінку.

Пов’язане зображення

Схиблені на вині. Мандрівка у вишуканий
світ сомельє,
Б’янка Боскер

Журналістка Б’янка Боскер зовсім не розумілася на вині, вважала сомельє лише пафосними офіціантами, а єдиною реакцією її мозку на келих червоного чи білого було банальне «Ура! Я п’ю вино!».

Та одного разу вона зовсім випадково зацікавилася світовими змаганнями сомельє. Відтоді почалася її подорож серед шанувальників смаків, шукачів надзвичайних пляшок, творців запахів, схиблених гедоністів і найамбітніших сомельє світу.

То навіщо весь цей галас навколо вина? Чи справді є різниця між пляшкою за 20 і за 200 доларів?

Пов’язане зображення

Ранее ИНФОРМАТОР рассказывал о лучших мини-сериалах, которые стоят внимания.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак