12.6 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Свято Водохреща: традиції та звичаї

Як співається у народній колядці: «А той третій празник – свято Водохреща». Саме сьогодні, 19 січня, весь християнський світ святкує Йордан.

В цілому, усі християнські свята пов’язані з важливими подіями життя Ісуса Христа. Як написано у Новому Заповіті, саме у цей день в річці Іордан Іван Хреститель охрестив Ісуса Христа. На той час Божому сину виповнилось 30 років. Після того, як Христос вийшов з ріки, з небес почувся голос Бога Отця, який визнав Ісуса своїм сином. Потім на нього в образі голуба зійшов Святий Дух. Отже, в цей день святкується не лише хрещення Божого Сина, але й Богоявлення. Тобто появу єдиного Бога у трьох іпостасях: «В ім’я Отця, Сина і Святого Духа».

Хрещення Господнє

До речі, християнське Водохреща має свого язичницького попередника. В давнину люди шанували силу Води, вірячи, що вона є живильною силою. Тепер шанування цієї стихії збігається з православним великим святом. Тому традиції святкування збереглися з дохристиянських часів. Звісно, вони дещо змінилась, отримали нове трактування. Головне в цей день оберігати себе від поганих думок, хвилювань, образ та вірити в гарне, мирне, благословенне майбутнє.

Як святкувати Водохреща

Напередодні свята, 18 січня потрібно весь день постити. А ввечері можна починати святкувати. Другий Святвечір або «Голодна кутя» – це привід зібратися усій родині. На столі повинні бути лише пісні страви: смажена риба, узвар, вареники та кутя.
Пред вечерею господар дому повинен був взяти ложку куті і біля вікна запросити мороз на частування. При цьому потрібно говорити такі слова: «Раз мороз не йде в дім, хай не йде і на врожай».

Залишки куті віддавали худобі. А по три останні ложки з кожної страви складали до окремого горщика. Це було частування для того, хто останнім пірне в ополонку.

Свята вода

Вода є головним символом свята. Ввечері 18 січня відбувається служба, де священики освячують воду особливим великим Йорданським чином. Ця вода має цілющі властивості та не псується протягом всього року.

Згідно з народним повір’ям, вся вода з опівночі 19 січня є святою. Її використовують як ліки проти усіх тілесних та душевних хвороб. Святою водою окроплювали своє житло, щоб його оминало нещастя.

Однак воду не лише п’ють. Одним з найголовніших обрядів свята є занурення в ополонку. За декілька днів до свята у найближчих водоймах вирізали ополонку в вигляді хреста, а сам християнський символ з льоду ставили поруч.

Священик проводить обряд Йорданського водосвяття. Тобто тричі опускає у воду хрест і запалений трисвічник. Таким чином вода хреститься вогнем.

Потрібно у спідньому зануритися в холодну воду, таким чином змиваючи з себе всі гріхи, та зцілюючись від хвороб. Воду з ополонки давали пити худобі, щоб зберегти її здоров’я.

Раніше в воду ще кидали хрест. І той хто його діставав з дна водойми шанувався усією громадою.

Святкові прикмети

Це один із найбільш щасливих днів у році, тому його стосуються лише гарні прикмети. Зокрема, будь-яка угода укладена в Водохреща буде вдалою. Причому як ділові, так і особисті (наприклад домовленість про весілля). Людині, що охрестилася 19 січня, буде все життя супроводжувати удача.

Якщо день буде сніжний – це віщує добрий врожай. Яскраві зорі пророкують спокійний рік без потрясінь. Собачий гавкіт сповіщає про матеріальний достаток.
І всі сни на Водохреща віщі.

Фото з відкритих джерел

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак