10.4 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Втрачений Київ. “Рів’єра” – легендарний ресторан на дніпровських схилах

Хліба та видовищ потребували не лише жителі стародавнього Риму. Кияни не пасуть задніх в цих бажаннях. Ще з XIX сторіччя мешканці міста любили гарно розважитись.

В тому й секрет популярності таких закладів як Гіппо-палас, парк «Шато-де-флер». Тому й існували в місті культові, цікаві, незвичні кафе та ресторани. І в них ніколи не пустували столики. Одним з таких закладів був ресторан «Рів`єра».

Він був відкритий в кінці XIX сторіччя трохи нижче Паркової алеї. Проте справжній розквіт ресторану почався на початку XX сторіччя, коли був заснований Сад купецьких зборів (зараз Хрещатий парк). За що ж вибагливі кияни полюбили це місце?

По-перше, це неймовірний краєвид, що відкривався з літніх терас. Гості «Рів`єри» пили чай і милувались широким нестримним Дніпром, ще не забудованим лівим берегом, напівзатопленим Трухановим островом. По друге, це смачна кухня. І, звісно, «Рів`єра» була вишуканою, п`яний дебош просто був неможливий на терасах закладу. Це був ресторан не для всіх. Там збиралась благородна публіка.

Радянська окупація не пройшла безслідно для ресторану. Таке буржуазне місце просто не могло існувати після більшовицького перевороту. «Рів’єру” знищили. Проте в 1930-х роках вона знов була відкрита. Не така вишукана, інтелігентна, особлива, як була в дореволюційному Києві. Проте ресторан з літньою терасою на схилах Дніпра відновив своє існування.

Заклад був напрочуд популярним. Там вечеряли Олександр Вертинський, Фаїна Раневська, Олександр Довженко. Любов Орлова лише один раз за свою кар’єру дала причатний ресторанний концетр. І це було на терасі «Рів’єри”.

В роки Другої світової під час окупації ресторан називався “Німецьке кафе”

Пізніше, з посиленням репресивного сталінського режиму, ресторан знову закрили. Під час Другої світової війни будівля була зруйнована.

Після війни почалась відбудова Києва, відновили Паркову алею, а разом з тим, мов фенікс з вогню, знову з`явилась «Рів’єра». Особисто Хрущов полюбляв бувати у цьому ресторані, там не раз проводилися урядові банкети.

І знову кияни мали змогу насолоджуватись відпочинком в улюбленому закладі. Чудовий краєвид, оркестр під відкритим небом, смачна кухня – «Рів`єра» в післявоєнні часи ніколи не була пустою.

До речі, щодо кухні. В ресторані подавали лісову дичину. Зоврема, популярністю користувалось м`ясо кабана в ягідному соусі та курчата табака в соусі ткемалі.

Але історія про легендарний ресторан все ж має трагічний кінець. В 60-х роках його закрили в рамках показової боротьби з так званою «буржуазією».

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

 

 

 

 

 

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак