12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Перлини західноєвропейського мистецтва у краєзнавчому музеї Житомира

Житомирський обласний краєзнавчий музей, один з найстаріших музейних закладів України, був заснований у другій половині ХІХ ст. на хвилі загального підйому інтересу до вивчення природи та історії краю.

Великі попередники сучасних музейників вперше згуртувалися у середині ХІХ ст. навколо Волинського губернського статистичного комітету. Започаткувала музейне зібрання у 1865 році невелика колекція мінералів, яка швидко зростала зусиллями вчених, краєзнавців і колекціонерів та зберігалася й експонувалася у публічній бібліотеці до 1911 року.

Важливу роль у становленні музейної справи у краї зіграло створене прогресивним духівництвом Волині церковно-археологічне товариство та давньосховище старожитностей при ньому (1893 р.). З 1901 року на арену вийшло Товариство дослідників Волині і  сконсолідувало цілу плеяду талановитих дослідників і краєзнавців, які зробили вагомий внесок у формування зібрання музею.

Нині музей зберігає понад 150 тис. пам’яток природи, історії та культури краю. Найцікавіші серед них: речові пам’ятки з  Райковецького городища ІХ – ХІІІ ст.; зразки одягу, килимів та ремісничих виробів Житомирського Полісся різних періодів; книги з бібліотеки Ганських-Жевуських; меморіальні речі видатних земляків.

Окраса музею – зібрання західноєвропейського мистецтва ХУІ – початку ХХ століть. Художній відділ музею, створений у 1919 році, увібрав у себе частини націоналізованих приватних колекцій, серед яких найвідоміші волинські зібрання баронів де Шодуар (м. Житомир)  та Ілінських-Стецьких з  містечка Романів.

Тут зосереджено твори провідних художніх шкіл Європи: Італії, Голландії, Фландрії, Франції, Австрії, Польщі.

Окрім західноєвропейського мистецтва у музеї працюють виставки “Традиційне ткацтво та вишивка Житомирщини”, унікальна зоологічна колекція опудал тварин, та виставка часів УНР.

Адреса музею – Житомир, майдан Замковий буд. 1, музей працює з вівторка по неділю включино з 10 ранку до 17-15.

Фото — Дмитро Олійник

Джерело

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак