8.8 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

На лібрето Жадана створюється опера про австрійського ерцгерцога Василя Вишиваного

Створюється опера про австрійського ерцгерцога Васила Вишиваного, який загинув за любов до України.

Про це в інтерв’ю Цензор.НЕТ сказала Олександра Саєнко, організатор фестивалю української культури в Австрії UStream.

“Пишемо оперу про Василя Вишиваного, ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурга Лотаринзького, який загинув через любов до України. Ми розповіли про наш проект главі дому Габсбургів Карлу фон Габсбургу, хочемо запросити його на прем‘єру, яка відбудеться наприкінці року в Харкові. Ця опера – наша подяка цій родині, вони дуже підтримують Україну.

Опери в класичному розумінні в нас не було 20 років, і дуже символічно, що прем’єра відбудеться саме в білатеральний рік культур. Ініціатор і меценат проекту – Почесний консул Австрії в Харкові Всеволод Кожемяко. Лібрето написав Сергій Жадан, Алла Загайкевич пише музику, режисером-постановником запрошено Ростислава Держипільського. Всі – видатні фігури в українському мистецтві. Харківський національний театр опери і балету – наш партнер, прем‘єра відбудеться саме там. Сподіваюсь, що колись зможемо привезти цю оперу до Австрії”, – сказала вона.

Вільгельм Франц фон Га́бсбург-Лотари́нзький — український військовий діяч, політик, дипломат, поет, австрійський архікнязь (ерцгерцог) династії Габсбургів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців. Вільгельма Габсбурга знали в Україні як Василя Вишиваного, під ім’ям, яке йому дали українські воїни під час Першої Світової Війни.

З поразкою Росії навесні 1918 Вільгельма Габсбурга призначено командиром австрійської “Групи архікнязя Вільгельма”, до якої входив і курінь Українсьуих Січових Стрільців. За Берестейським мирним договором загони німецьких та Австро-Угорських військ також були передислоковані в Україну — серед них і загони Січових Стрільців.

У 1918 році різними політичними групами України висловлювалася думка підняти повстання проти влади гетьмана Павла Скоропадського і проголосити Габсбурга-Вишиваного новим гетьманом. Однак, як зауважують сучасники, сам архикнязь не був готовий до захоплення влади збройним шляхом і, незважаючи на свою прихильність до справи української державності, покладав основні надії на федеративний союз України з габсбурзькою монархією.

Опинившись в еміграції, Вільгельм Габсбург спочатку брав активну участь у житті української діаспори в Австрії. Також займався бізнесом. Відомості про його контакти з представниками ОУН тримали ім’я Габсбурга в полі зору сталінської розвідки. Уже після закінчення Другої світової війни, під час окупації Відня в 1944-1947 рр. радянськими військами, сталінська розвідка вела таємне стеження за ним.

Привід для арешту з’явився, коли агент французької розвідки капітан Пеліс’є мав зустріч у Відні з Вільгельмом Габсбургом. Ймовірно, французи сподівалися налагодити через нього стосунки з українським рухом опору в самій Україні. 26 серпня 1947 Вільгельма Габсбурга заарештувала радянська секретна служба СМЕРШ. Йому інкримінували шпигунську діяльність із західними державами, союзниками СРСР по антигітлерівській коаліції, та звинувачували в зв’язках з ОУН. Він помер о 3-й годині ночі 18 серпня 1948 в тюремній лікарні в Києві. Не збереглося навіть відомостей про місце його захоронення — ймовірно, його поховали десь біля огорожі Лук’янівського цвинтаря Києва без будь-яких позначень місцезнаходження тіла.

Нагадаємо, що гурт Жадана випустив новий міні-альбом.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак