9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Міністерство єврейських справ: Як парламент УНР захищав права нацменшин

У 1918 році УНР запроваджує орган для підтримки нацменшин, що не мав аналогів у світі – Міністерство єврейських справ. Хоча відомство діяло лише менше, ніж два роки, воно встигло зробити чимало.

Журналісти проекту «Історична правда з Вахтангов Кіпіані» на телеканалі ZIK зібрали найрезонансніші факти про представлення нацменшин у першому українському уряді.

У 1917 році близько 25% населення України були представниками нацменшин. Тож, коли 4 березня 1917-го у Києві проголосили Центральну Раду, Михайло Грушевський заявив, що захищатиме інтереси не лише українців, а й інших народів на території держави.

Із приблизно 700 членів Центральної Ради 75% становили українці, 14% – росіяни, 2,5% – поляки і 6% – євреї. З літа 1917 року парламент скасував понад 500 антисемітських законів – євреї України змогли вільно навчатись у будь-якому освітньому закладі та селитись на будь-якій території.

У січні 1918-го Центральній Рада створює Міністерство єврейських справ, очільником призначають Мойсея Зільберфарба. Це була унікальна структура, що діяла лише в Україні – орган не мав світових аналогів.

Основним аспектом діяльності відомства вважають намагання створити освітню систему на основі ідишу. Його тоді планували зробити світською, культурною мовою, а не лише тогочасним жаргоном.

22 січня 1918-го Центральна Рада ухвалила закон, який надав українським росіянам, євреям і полякам право на самостійність. Законопроект про національно-персональну автономію нацменшин висунув Мойсей Зільберфарб.

Поряд із державною українською мовою, офіційними визнали польську, російську та ідиш. Єврейська мова з’явилася і на валюті УНР.

Проте єврейська фракція не йшла до кінця за українською парламентською більшістю. За ухвалення 4 Універсалу, який проголошував незалежність УНР, з усіх представлених нацменшин в уряді проголосував лише один поляк.

29 квітня 1918 року внаслідок державного заколоту до влади прийшов Павло Скоропадський. 18 липня уряд Гетьмана скасував закон про національно-персональну автономію і закрив Міністерство єврейських справ. Орган відновили у грудні, коли Гетьманат змінила Директорія УНР.

У червні 1918-го Мойсей Зільберфарб започатковує у Києві Єврейський Народний університет – перший єврейський навчальний заклад на теренах колишньої Російської імперії. Спочатку там навчалось понад півсотні студентів, а вже за рік – приблизно 250 осіб.

Остаточно міністерство ліквідувала вже радянська влада, коли наприкінці 1919 захопила Київ. Орган проголосили організацією, шкідливою для соціалістичного будівництва.

Раніше ми писали про те, як 448 років тому кримські татари захопили Москву і спалили її до тла.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак