8.9 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Мандруючи Україною. Труфанець – найвищий природний водоспад Закарпаття

Між Квасами і Ясинею, що на Закарпатті, прямо над трасою знаходиться справжнє диво природи. Це водоспад Труфанець – найвищий каскадний водоспад не лише регіону, але й України.

Висота водоспаду становить 36 метрів. Він складається з декількох каскадів, виглядає просто неймовірно. Труфанець видно навіть з вікна потягу, що їде в сторону Рахова.

Назву водоспаду дала одноіменна ріка. Вона бере початок біля підніжжя гори Близниця. Причому витік знаходиться на висоті 1720 метрів. Саме тому, покупатись ні в річці, ні під струменями водоспаду не вдасться. Вода вельми холодна.

Довжина русла до водоспаду становить 2830 метрів. З них 230 метрів вона тече під землею.

Водоспад не замерзає взимку, від повноводний цілий рік поспіль. Виник Труфанець внаслідок поступового руйнування пісчаників. Проте існує місцева легенда. Згідно з нею колись на тому місці стояла велика, міцна скеля. Прийшли опришки, розкололи її, і звідти почало бити джерело зі смачною, чистою, прохолодною водою. Згодом джерело перетворилось на бурхливий водоспад. І саме там місцеві дівчата чекали своїх коханих з війни.

Відвідування Труфанця цілком безкоштовне. Єдина складність морже виникнути з паркуванням, обладнаного місця для автомобілю немає. Рініше була дерев`яна альтанка, проте зараз вона зруйнована.

Автор: Марина Пєтушкова 

Фото: Роман Пєтушков

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

 

 

 

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак