10.4 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Мандруючи Україною. Місто, де народилася літературна українська мова

Полтава. Старовинне українське місто, що має багату історію. З Полтавщиною асоціюються Котляревський, битва зі шведами та селище Диканька. Але місто має чим здивувати своїх гостей.

Трохи історії

Офіційним роком заснування поселення, яке згодом стало Полтавою, вважається 899. Як і багато міст того часу, воно виникло з укріплення, що було створене на Івановій горі. Перша письмова згадка про городище «Лтава» є в Іпатіївському списку «Повісті минулих літ». На відміну від інших міст Київської Русі, Полтава не зазнала руйнувань від орди хана Батия у 1240-му році. Однак в 1399 вона дуже постраждала від ординців Тімур-Кутлука.

З XVI століття місто було у складі Великого Князівства Литовського, а з 1569 року – стало частиною Речі Посполитої. Полтава ще багато разів змінювала своїх власників. І, нарешті, у 1641 році вона вперше була названа «містом» в офіційному документі. Тоді ж Полтаву захопили загони Яреми Вишневецького. Місто росло та розвивалось. Згідно з переписом 1646 року там нараховувалось 812 господарств.

З середини XVII століття Полтава стала важливим адміністративним центром Гетьманської України. Край звільнили від польської шляхти. Проте місто недовго було українським, вже на початку 1654 року містяни присягнули на вірність Московському царству.

1 квітня 1709 року почались важкі часи для міста. А саме облога шведського короля Карла XII. Вона тривала 4 місяці. Вирішальна битва відбулась 27 червня. Тоді шведи, яких підтримував Іван Мазепа, зазнали поразки.

Початок XIX сторіччя відзначився візитами. До невеликого міста завітали Катерина II, полководці Суворов та Кутузов. У 1802 році Полтава стала центром губернії. Коли святкували 100-річчя перемоги у Полтавський битві, у місті з`явився унікальний ансамбль Круглої площі. Тоді ж почав творити свої безсмертні твори Котляревський, який вважається родоначальником сучасної української мови.

У місті навчались такі відомі особи, як математик Остроградський, письменники Гоголь, Старицький, вчений Драгоманов. У 1874 році в Полтаві утворився таємний гурт «Унія». Його метою була вільна, самостійна, незалежна Україна. У 1900 році там виникла Революційна українська партія. Ця партія стала кузнею кадрів для національною української революції.

Протягом наступних декількох десятиліть влада в місті постійно змінювалась, аж поки його не захопили більшовики. Полтава поступово розвивалась. Там з`явилися медичні заклади, освітні установи різних рівнів акредитації, бібліотеки, музеї та театри. В Полтаві утворилася капела бандуристів на чолі з Гнатом Хоткевичем.

Під час Другої світової війни місто знов стало важливим військовим центром. Там був стратегічний центр операції «Френтік». У 1941 році туди увійшли війська «Вермахту», там з візитом перебував Адольф Гітлер. Полтава дуже постраждала під час окупації. Було знищено більшість підприємств, культурні, медичні заклади. Було вбито більш ніж 18 000 полтавських євреїв, більше 20 000 людей вивезли в трудові табори. Місто звільнили 23 вересня 1943 року, почався довгий процес відбудови.

В часи Незалежності Полтава залишається важливим культурним центром України. Що ж потрібно відвідати в Полтаві, щоб відчути самобутню атмосферу цього міста?

Іванова гора

Це серце міста, історичний центр і в той же час найкращий оглядовий майданчик. Одинадцять сторіч назад там стояв дитинець. Пізніше височіла Полтавська фортеця, яка протягом багатьох місяців витримувала шведську облогу. На Івановій горі знаходиться декілька вельми цікавих історичних пам`яток. Увагу одразу привертає вишукана біла альтанка у формі підкови. Згідно з місцевими легендами, у Полтавській битві кінь Петра I загубив підкову, і на цій місцині коваль зробив для нього нову. Оригінальна альтанка була встановлена в 1909 році на честь 200-річчя перемоги у тій битві, проте під час Другої світової війни її розібрали. Натомість в 1954 році відкрили ротонду Дружби народів.

Поряд знаходиться один із найоригінальніших монументів в Україні – пам`ятник Галушці. Величезна миска з українськими смаколиками була встановлена в 2006 році на честь дня народження Миколи Гоголя.

Також на Івановій горі стоїть білий традиційний український сільський маєток. Там розміщений музей Котляревського. Причому будинок побудований згідно з ескізом Тараса Шевченко. А той намалював його з натури у 1845 році. Життя Івана Котляревського було нерозривно пов`язане з Полтавою. Він там зростав, навчався в духовній семінарії, керував театром і навіть входив до складу масонської ложі Полтави.

Музейний комплекс складається безпосередньо з будинку, сараю та затишного саду. Цікаво, що справжній будинок Котляревського вмонтований в нову будівлю. Сам маєток складається з 5 кімнат, інтер’єр відтворено згідно з спогадами сучасників письменника.

Поле та музей битви під Полтавою

Звісно, така яскрава подія в історії міста заслуговує бути увіковіченою. Тепер поле битви перетворене на меморіал. На місті редутів встановлені пам`ятні знаки, так само як і над братськими могилами.

А музей історії Полтавської битви складається з дев`яти залів. Кожен з них розповідає про етапи Північної війни, розкриває передумови, ілюструє перебіг воєнних дій і пояснює, які наслідки мала та війна як для України, так і для всього світу.

В колекції музею більш ніж 8 000 експонатів, серед яких є зброя, документи, спорядження, витвори мистецтва. Неодмінно увагу приверне озвучена діорама Полтавської битви. Бажано замовляти послуги екскурсовода, щоб отримати справжню користь від цього місця.

Кругла площа

Це головна площа міста. Її особливість полягає в оригінальній формі. Вона виконана у вигляді обручки, посередині якої знаходиться Корпусний сад з монументом Слави. Проте не лише сад приваблює містян та туристів. А й адміністративні будівлі, що були зведені ще у 1809-1811 роках. Це будівлі державних установ (зараз Міська рада), Дворянські збори (зараз кінотеатр імені Котляревського), будинок генерал-губернатора (зараз Рада Профспілок), поштамт (Полтавська школа мистецтв), Петровський кадетський корпус.

Хрестовоздвиженський монастир

Монастир був заснований в 1650 році. Це єдина в Україні семиглава церква, побудована в стилі бароко. Під час війни зі шведами, там була резиденція Карла XII. В першій половині ХХ сторіччя монастир закрили, все цінне вивезли. В його приміщеннях спершу була тюрма для неповнолітніх, а пізніше школа-інтернат. Лише в 1991 році Хрестовоздвиженський монастир знов став релігійною спорудою.

Полтава – це суто українське місто. Так, там є велика кількість пам`ятників, поставлених на честь перемоги над шведами. Проте домінує в Полтаві любов до України, гордість за неї та палке бажання зробити країну кращою. Не дарма ж саме там народився родоначальник сучасної літературної української мови.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак