12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Історики розповіли про підробку грамоти, яка дала патріархат Москві

Історик Лідія Гайдар оприлюднила фотографію грамоти Константинопольського собору про заснування Московського патріархату у травні 1590-го. Графологічні дослідження показали, що значна частина підписів ієрархів на цьому документі була підроблена.

Із 105 підписів учасників Собору не менше 70 виявилися фальшивими.

Константинопольський патріарх Єремія ІІ 1588-го прибув на запрошення Бориса Годунова у Московське царство, де його 3 роки тримали під домашнім арештом і, за деякими свідченнями, морили голодом, поки він не підписав акту про дозвіл на московське патріаршество, пише Духовний фронт.

“Зараз ці люди верещать про “незаконність” і “неможливість” отримання Україною власної автокефальної Церкви!” – міркує Лідія Гайдар.

Константинопольський екзарх, архієпископ Даниїл у своєму нещодавньому інтерв’ю також сказав, що російська церква і Константинополь мають документи про дозвіл патріаршества в Московії. Проте ці 2 “документи мають різний зміст”, а “підписи на тому документі, який представляє РПЦ, відмінні від тих, які поставлені на тому, що зберігається у Стамбулі”.

Релігієзнавець Сергій Чаплигін додає, що Константинопольський патріарх Єремія, який “був у боргах, вирішив зібрати у Москві трошки “милостині”. У царських палатах Вселенський патріарх Єремія ІІ поставив московського митрополита Йова Патріархом Московським, всієї Русі та північних країн. Грамота на утворення Московської Патріархії була підписана всіма східними патріархами, а фальшиві підписи та печатки заздалегідь виготовили в “Тайному наказі”.

Раніше ми розповідали про наймальовничіші руїни старовинних замків України.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак