8.3 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Історія найвищого моста України

Південний міст – це один із наймолодших київських мостів. І він певною мірою унікальний. Оскільки на одному рівні суміщається лінія метрополітену та автомобільна траса. А ще він є найвищим в Україні.

Також він найширший, найбільший та найдовший міст Києва. З`єднує Саперно-Слобідську вулицю, Столичне шосе і Видубичі з проспектом Бажана.

Будівництво почалось у 1983 році.  Автором проекту та головним інженером був Георгій Фукс, а головним архітектором – Олексій Гаврилов. За основу був взятий проект Північного мосту, однак ці споруди мають багато відмінностей.

Південний – на півтори рази довше, має шість 3-метрових смуг для автомобілів і там прокладена лінія метро, огороджена парканом. На будівництво витратили 112 мільйонів карбованців (200 мільйонів доларів).

Ще на стадії розробки планувалось лінію метрополітену помістити у закритий скляний короб. Однак від цієї ідеї відмовились, оскільки потрібно було б використовувати надміцне дороге скло. На макеті можна помітити, що на пілоні мосту хотіли побудувати ресторан. Це теж не було реалізоване через незручність. Ресторан посеред мосту, поряд не було місця для паркування. Крім того, надто складно було підвести всі необхідні каналізації.

Опори мосту є збірно-монолітними, вони встановлені на фундаментах з опускних колодязів та бурових стовпів. Фундаменти опор заглиблені на 23 метри від поверхні води, а бурові стовпи – на 38 метрів.

До речі, програма будівництва була експериментальною. Тоді вперше була використана технологія швидкісного будівництва мосту з великих монтажних елементів.  Південний міст став першим вантовим мостом у Радянському Союзі, що був побудований під колійний транспорт. Металевий проліт має довжину 271 метрів, він утримується 72 парами вант, діаметром 62 мм. Загальна маса канатів складає 750 тонн, а перемички між ними потрібні для гасіння коливань. Залізнобетонна частина виконує роль противаги для головного прольоту.

Роботи були завершені у 1990 році. На урочистій церемонії відкриття був присутній Щербицький, і назвав споруду гордістю не лише Києва, але й всієї України. Цікаво, що інженери які проектували Південний міст булим нагороджені преміями Радянського Союзу. І це були одні з останніх премій, виданих в тій державі. Тоді ж по мосту почали їздити автомобілі.

Перший потяг метро проїхав по мосту у 1992 році.

В цілому Південний міст має довжину 1250 метрів, ширину 41 метр. Висота пілону складає 110 метрів, а це на 10 метрів вище, ніж висота пілону Північного мосту. Він виконаний в основному із монолітного залізобетону.

Пілон всередині має металеві гвинтові сходи. Вони ведуть до невеличкої кімнатки з двома вікнами. На одній з бетонних стін в тій кімнаті надряпані імена чотирьох будівельників мосту та дата 1989. Дві вежі пілону поєднує вузенький міст. На вежах також встановлені ліхтарі та громовідводи. Ліхтарі вмикаються із сутінками для того, щоб убезпечити політ літаків.

Не дивлячись на відносно юний вік, міст потребує ремонту. Справа в тому, що через незаконний видобуток піску з дніпровських кар`єрів несучі опори мосту оголилися, місцями потріскалися.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак