2.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Будинок з льоду – розвага для киян наприкінці XIX сторіччя

Літо в розпалі, температура повітря в Києві б`є історичні рекорди. Тож давайте згадаємо, одну розвагу, що була в парку Шато-де-Флер (зараз Маріїнський парк) наприкінці XIX сторіччя. Мова йде про Льодовий будинок.

В Києві такий оригінальний атракціон був збудований у 1889 році. Він працював з 22 січня до 7 березня. Будинок складався з трьох кімнат: передпокою, спальні та кабінету.

У спальні знаходилось ліжко з льоду. Постільна білизна була майстерно виконана з того самого матеріалу. Поряд стояли капці. Біля стіни стояв льодяний умивальник. Проте найбільше дивував камін з хмизом, що горів. Все це теж було виконано з льоду. Для того, що підпалити хмиз, його поливали нафтою.

В кабінеті стояв стіл з годинником та гральними картами. Стояли крісла, горіли свічки, було декілька статуй. Все це зроблено теж з льоду.

В цьому парку стояв Льодяний будинок

Сам будинок був побудований із плит прозорого льоду. З двох кінців дому височіли дві вежі. Ворота прикрашали льодяні дельфіни. А перед парканом стояли чотири льодяні гармати та дві мортири.

Ввечері будинок підсвічували бенгальськими вогнями. Виглядало все неймовірно та казково.

Однак, варто зазначити, що ідея будинку з льоду належала не киянам. Це була своєрідна зменшена копія льодяного палацу, збудованого в 1740 році в Петербурзі. Тоді імператриця Анна Іоанівна наказала збудувати холодний палац спеціально на честь весілля її придворних блазнів. Підкоряючись владі імператриці, бідолахи всю ніч провели у льодяній спальні, ледь не змерзнувши до смерті.

Льодяний палац в Петербурзі

Але, льодовий дім в Києві все ж був екзотичною розвагою для всіх бажаючих, а не насмішкою над людьми, як у Петербурзі.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак