11.5 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

У Мексиці знайшли перший храм, присвячений повелителю небіжчиків

Мексиканські археологи знайшли в центральній Мексиці храм, присвячений одному з богів доіспанського періоду: Шипі Тотека або Пану з обдертою шкірою. 

Це перший храм на території Мексики, який пов’язаний з культом Шипі Тотека, повідомляється на сайті мексиканського Національного інституту антропології та історії .

Археологи підтвердили зв’язок споруди з божеством, виявивши два кам’яних черепа і фрагментовану скульптуру Шипі Тотека. Також були знайдені два жертовних вівтаря, які збігаються з документальними джерелами, пов’язаними з храмами Шипі Тотека.

Бога зображували носять зідрану людську шкіру (а іноді його самого з них із шкірою), а тіло його було наполовину жовтим, наполовину жовтувато-коричневим, нагадуючи кукурудзяний качан.

Шипі Тотек ( “Наш король небіжчиків”) був одним з найбільш важливих богів доіспанської епохи. Його вплив на родючість, відновлення сільськогосподарських циклів і війну було визнано численними культурами навколо Мексиканської затоки, проте, храм, пов’язаний безпосередньо з його культом, так і не був знайдений довгі роки.

У минулому польовому сезоні археологи під керівництвом Ноемі Кастільо Техеро виявили в місті Теуакане руїни храму, присвяченого Шипі Тотека – пірамідальне підставу, на північ і південь від нього два вівтаря для жертвоприношень, і три кам’яні скульптури бога.

Для археолога Ноемі Кастільо Техеро, директора Південного проекту Центрального району штату Пуебла-Пополока, важливим є і те, що будівля, яке використовувалося між 1000 і 1260 роками нашої ери, за характеристиками збігається з місцями жертвоприношень, які описані в документальних джерелах.

Ноемі Кастільо вказав, що скульптури Шипі Тотека були “впізнані” археологом Луїсом Альберто Герреро, який дізнався на зворотному боці малюнка серію обробок, що імітують шкіру людини, в яку був одягнений Шипі Тотек, і спідницю з пір’я, яка відрізняла цього доіспанського бога.

“Скульптурно це дуже гарна річ. Він має висоту близько 80 сантиметрів і має отвір в животі, який, відповідно до джерел, використовувався для розміщення якогось зеленого каменя і “наділяв статую життям” для церемоній”, – сказав Кастільо.

Храм довжиною 12 і висотою 3,5 метра, мабуть використовувався від 1000 по 1260 роки. Одночасно індіанці почали будувати другий будинок храму Шипі Тотека і ще трьох божеств. Третя будівля зводилася до середини XV століття і залишилася незакінченою.

Раніше повідомлялося, що Південна Корея заборонила поліетиленові пакети в супермаркетах.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак