14.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Поезії Василя Стуса стали рок-піснею

Поезії Василя Стуса зі збірки «Палімпсести» використав рок-гурт The Frunk для створення власної композиції, яка нещодавно була оприлюднена на їхньому YouTube-каналі.

Про це пише Літакцент.

«Ідея покласти вірші Стуса виникла дуже давно, навіть не пригадаю. Близько двох років тому вже була мелодія, і це можна було назвати піснею і зіграти. Ми навіть грали на деяких концертах цю пісню. Але такого вигляду як зараз, вона стала набувати близько місяця тому» – поділився учасник гурту Ростислав Столяренко. На початку грудня у хлопців з’явилася ідея доопрацювати матеріал і записати композицію в живому варіанті. Зйомки відбувалися на студії SoundPlant.

6 січня відзначався день народження уславленого українського поета.

Гурт The Frunk був засновний у листопаді 2016 року у Києві Ростиславом Столяренком (вокал, гітара, тексти), Владом Грязновим (гітара), Романом Корміном (бас) та Олександром Мельником (барабани). На сьогодні вони мають чотири студійні записи «Залишаюсь», «Я ще живий», «Мама зима», «Вночі».

До збірки «Палімпсести» увійшли деякі поезії Василя Стуса 1971-1979 років, вперше вона була видана за кордоном 1986 року за упорядкування Надії Світличної, яка отримала поезії від вже ув’язненого на Колимі автора. У передмові до першого видання збірки Юрій Шевельов писав: «Минуть десятиліття. Не буде образу Стуса як особи, не буде його розпинателів… Дисидентство вивчатимуть у школах з нудних підручників історії… і школярі потай позіхатимуть під розповіді учителя про в’язниці і смерть Стуса, як сьогодні вони позіхають, слухаючи про каторжні роки Грабовського. Будуть інші проблеми і інші злоби дня. Але надовго лишиться універсальне, майстерне і щире в поезії Стуса».

Раніше ми писали, що лауреатом премії Василя Стуса став єпископ Борис Ґудзяк.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак