11.5 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

На Евересті встановили метеостанцію на рекордній висоті 8430 метрів

Міжнародна наукова експедиція Національного географічного товариства і непальського Університету Трібхувана встановила на Евересті п’ять метеостанцій. Одну з них — на рекордній висоті 8430 метрів.

Про це повідомляє Громадське.

Кожна станція фіксуватиме температуру, відносну вологість, тиск, швидкість і напрям вітру. Всі дані будуть доступні дослідникам, альпіністам і широкій публіці практично в реальному часі.

До цього найбільш високогірна метеостанція перебувала на висоті вісім тисяч метрів (Еверест).

Крім того, учасники експедиції досліджували екосистеми Евересту, щоб зрозуміти, як на них впливає зміна клімату. Від 16 квітня біологи проводили спостереження за тваринами і рослинами, а також зібрали зразки ґрунту і озерної води, досліджували наявність у них живих організмів. Під час спостережень вони виявили на рекордній висоті два види комах — багатоніжку на 5,5 тис. метрів і волохокрильця — на 5,6 тис. метрів.

Також вчені взяли проби із найвищого льодовика планети, розташованого на висоті 8020 метрів, а також зразки снігу і води льодовикових озер, у тому числі проби на мікропластик.

Нагадаємо, непальські активісти під час прибирання Евересту зібрали 11 тонн сміття. Програма з очищення найвищої гори світу тривала півтора місяця. Учасники програми повідомили, що схили гори були вкриті використаними кисневими балонами, подертими наметами, банками і навіть людськими екскрементами.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак