18.5 C
Kyiv
Вівторок, 16 Квітня, 2024

Дослідники виявили найвище у світі тропічне дерево

Вчені з Великої Британії та Малайзії стверджують, що виявили найвище у світі тропічне дерево.

Дерево висотою понад 100 метрів знайшли у тропічному лісі на острові Борнео. Щоб виміряти висоту, вченим довелося піднятися на верхівку з рулеткою, — передає Громадське.

Дерево вже отримало власну назву Menara, що в перекладі з малайської означає «вежа». Воно належить до виду Shorea faguetiana, або жовтих меранті.

Деревина цього виду високо цінується, його вирубка відбувається по всьому Борнео. Однак деерво-рекордсмен зростає в заповіднику Данум, що і врятувало його від знищення.

Місцевий альпініст Ундінг Жамі, який залазив на верхівку, сказав, що це «страшне і вітряне» сходження.

«Але, чесно кажучи, погляд з вершини був неймовірним. Я не знаю, що сказати, крім того, що це було дуже-дуже-дуже цікаво», — сказав він.

Дослідниця з Університету Ноттінгема зазначила, що знахідка є важливою і її варто оберігати. Вважається, що це дерево також може бути найвищою квітковою рослиною у світі.

Високі дерева зазвичай шукають з літака за допомогою лазерного сканування. Але для отримання точної інформації про розміри, вченим завжди доводиться вдаватися до рулетки.

Попри значні розміри, «Вежа» трохи не дотягує до звання «найвищого» дерева у світі. За останніми даними, найвищою визнана секвойя Гіперіон, яка росте в парку Редвуд в Каліфорнії, США. Її висота становить 115,61 метра.

Нагадаємо, вчені вивели рослини, які потенційно зможуть вижити на Марсі.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак