14.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Чорнобильська катастрофа привернула увагу “The New York Times”

На сторінках авторитетного американського видання вийшов огляд останніх книг присвячених катастрофі 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції та її наслідків.

Про це пише “Літакцент”.

У фокусі огляду опинилися дві книги: Адама Гіґінботема (Higginbotham) «Північ у Чорнобилі: нерозказана історія найбільшої у світі ядерної катастрофи» та Кейт Броун (Brown) «Посібник із виживання: чорнобильський путівник у майбутнє».

Обидва видання – нові. Перше з’явилося друком у лютому, друге – у березні.

Книга Гіґінботема написана на основі багатогодинних інтерв’ю із свідками катастрофи, із залученням документальних свідчень, частина з яких певний час була засекречена.

За анотацією видавця, «”Північ у Чорнобилі” – це незабутній портрет однієї з найбільших катастроф у ХХ столітті, людської стійкості та винахідливості, а також уроків… коли людство прагне упокорити природний світ власній волі».

Гіґінботем майстерно відображає нервову радянську атмосферу технічних невдач із експлуатації реактора, коли партійні функціонери не мали достатніх знань щодо потенційних ризиків, тоді як науковці боялися про це заявити через страх втрати свого статусу чи життя. Катастрофа значною мірою була наслідком соціального порядку в контексті якого вона відбулася. І цей порядок загострив і підсилив її наслідки брехнею та спробою приховувати факти.

На відміну від Гіґінботема, книга Броун акцентує увагу на наслідках катастрофи.

Обидві книги формулюють питання на майбутнє: чи будемо ми уникати обговорення ризиків кожного із можливих джерел енергії і чи буде це обговорення по суті впливати на наш вибір?

Як повідомлялося, скоро вийде перша збірка творів Сенцова українською.

ПО ТЕМІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

10,086Вентиляторитак